Recepty - pečení a vaření

Těsto
200 g másla
200 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce od slepic z volného chovu
100 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
šťáva ze 2 bio citronů
1 lžička bio citronové kůry
1 lžička bio pomerančové kůry
1 lžička prášku do pečiva...

Divotvůrna už také kváskuje. :-) A je to zázrak! Mít v lednici kamaráda, o kterého se musíte pravidelně starat a on Vám za odměnu pomůže upéct úžasný domácí voňavý chléb. Kvásek jsem dostala od své sestřenice Kristýnky a jejího muže Honzíka. Mám z tohoto dárku velikou radost a ještě jednou oběma ze srdce děkuji.

Na "Škaredou středu" jsem upekla "jidáše", tedy tradiční pečivo, které má svým tvarem připomínat provaz, na němž se Jidáš oběsil. Je zvláštní tvarovat a péct něco, co připomíná něčí sebevraždu. Zvyky holt bývají někdy trochu morbidní. Ale "provazy" jsou z kynutého těsta a jsou moc dobré! Podle zvyku se jí na zelený čvrtek ráno, nejlépe ještě před...

Vypeckované sušené datle vyplníme arašídovým máslem, ponoříme do hořké čokolády, kterou si rozpustíme ve vodní lázni, a posypeme pár zrníčky hrubozrnné mořské soli. 🍫