Divotvorný recept: Pampeliškový med

17.04.2020

PAMPELIŠKOVÝ MED/SIRUP ☀️🍯

recept na sluníčko ve sklenici ☀️

Existují dvě možné verze přípravy pampeliškového medu - studená a teplá. Med připravený za studena si ponechá všechny účinné látky obsažené v pampeliškových květech, musí se však brzy spotřebovat. Med připravený za tepla určité účinné látky ztrácí, ale zase je možné jej zavařit, a tím pádem déle vydrží.

☀️ Pampeliškový med připravený ZA STUDENA ❄:
Nasbíráme větší množství pampeliškových květů (alespoň 50), necháme je chvilku rozložené, aby z nich vylezli broučci - můžeme je i trošku otřepat. Poté dáme pampelišky do uzavíratelné sklenice a zasypeme cukrem, nejlépe bio třtinovým. Sklenici zavřeme a necháme ji 2 dny na slunci. Obsah občas můžeme protřepat. Po dvou dnech můžeme vzniklý med/tužší sirup dát rovnou do nové skleničky, nebo přidáme šťávu z 1 citronu a 200-300 ml vody a necháme ještě 1 den v uzavřené sklenici. Další den sirup přecedíme přes plátýnko.

☀️ Pampeliškový med připravený ZA TEPLA 🔥:
Nasbíráme větší množství pampeliškových květů (alespoň 50), necháme je chvilku rozložené, aby z nich vylezli broučci - můžeme je i trošku otřepat. Poté pampelišky vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeným množstvím vody a šťávou z 1 pomeranče a z 1 citronu. Můžeme přidat i pomerančovou či citronovou kůru. Nasypeme bio třtinový cukr a necháme cca 10 minut projít varem. Cukr přidáváme dle potřeby. Můžeme vsypat i trošku agaru na zahuštění. Po 10 minutách hrnec sundáme z pece a necháme chvilku odstát. Pak celý obsah nalijeme do sklenice a uzavřeme. Po vychladnutí dáme na 1 den do lednice. Po odležení přecedíme, uzavřeme a můžeme med zavařit na zimu.

Krásné chvíle pří tvorbě! 😘
D z D