Divotvorný recept: Kváskový chléb a Kvasnicová pomazánka
KVÁSKOVÝ CHLÉB
Divotvůrna už také kváskuje. :-) A je to zázrak! Mít v lednici kamaráda, o kterého se musíte pravidelně starat a on Vám za odměnu pomůže upéct úžasný domácí voňavý chléb. Kvásek jsem dostala od své sestřenice Kristýnky a jejího muže Honzíka. Mám z tohoto dárku velikou radost a ještě jednou oběma ze srdce děkuji.
První kváskový chléb jsem upekla na Beltain 30. dubna a vnímala jsem, jak krásný je to obřad. Uvědomovala jsem si, kolik ženských i mužských rukou tvořilo tento stejný posvátný pokrm přede mnou. A že je právem považován za boží dar a boží tělo.
První kváskový chléb jsem pekla takto:
Den předem ráno jsem si založila rozkvas:
1 lžíce kvásku
150 g žitné mouky
150 ml vody
Po 9 hodinách jsem zpracovala těsto:
rozkvas
350 pšeničné mouky
150 ml kefíru (je možné i podmáslí)
150 ml vody(u varianty bez živočišných výrobků dáme 300 ml vody)
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
Pekla jsem 15 minut na 250 stupňů plechu s dolní vodní lázní (voda na spodním plechu) a poté 45 minut na 200 stupňů. Chléb se nádherně vypekl a uvnitř zůstal vláčný.
Kváskujete také? Pošlete nám na Divotvornou stránku nebo na mail recepty a zkušenosti. :-)
droždí
máslo nebo olivový olej
cibule
vejce od slepic z volného chovu
pepř
sůl
Na másle nebo na oleji osmahneme cibulku, stáhneme teplotu, přidáme droždí a 1 vejce, promícháme, osolíme, opepříme.
Zdraví a krásný čas u pečení přeje D z D
D z D