Divotvorný recept: Kváskový chléb a Kvasnicová pomazánka

30.04.2020

KVÁSKOVÝ CHLÉB

Divotvůrna už také kváskuje. :-) A je to zázrak! Mít v lednici kamaráda, o kterého se musíte pravidelně starat a on Vám za odměnu pomůže upéct úžasný domácí voňavý chléb. Kvásek jsem dostala od své sestřenice Kristýnky a jejího muže Honzíka. Mám z tohoto dárku velikou radost a ještě jednou oběma ze srdce děkuji.

První kváskový chléb jsem upekla na Beltain 30. dubna a vnímala jsem, jak krásný je to obřad. Uvědomovala jsem si, kolik ženských i mužských rukou tvořilo tento stejný posvátný pokrm přede mnou. A že je právem považován za boží dar a boží tělo.

První kváskový chléb jsem pekla takto:

Den předem ráno jsem si založila rozkvas:

1 lžíce kvásku

150 g žitné mouky

150 ml vody


Po 9 hodinách jsem zpracovala těsto:

rozkvas

350 pšeničné mouky

150 ml kefíru (je možné i podmáslí)

150 ml vody

(u varianty bez živočišných výrobků dáme 300 ml vody)

2 lžičky soli

1 lžička drceného kmínu

Těsto jsem hnětla ručně a nechala 2 hodiny kynout. Příště už si však vzhledem k vynaložené námaze nechám pomoci robotem hnětačem. :-) Jelikož jsem k odměřování surovin používala odměrku a nikoli váhu, nastal mi jakýsi nepoměr a těsto bylo řídké, musela jsem proto přidat další množství pšeničné mouky, dokud konzistence nebyla taková, aby chléb držel tvar. Poté jsem jej ještě pořádně prohnětla a vložila do ošatky. Z ošatky jsem jej nádherně překlopila na plech a teprve poté jsem si uvědomila, že jsem na něj nedala pečící papír. :-) A tak nastal boj, kdy jsem chléb musela z plechu přemístit znovu do ošatky, položit na plech pečící papír a na něj znovu vyklopit chléb. Touto operací získal chléb na novém šišatém tvaru, což ale vůbec nevadilo. :-)
Těsto jsem hnětla ručně a nechala 2 hodiny kynout. Příště už si však vzhledem k vynaložené námaze nechám pomoci robotem hnětačem. :-) Jelikož jsem k odměřování surovin používala odměrku a nikoli váhu, nastal mi jakýsi nepoměr a těsto bylo řídké, musela jsem proto přidat další množství pšeničné mouky, dokud konzistence nebyla taková, aby chléb držel tvar. Poté jsem jej ještě pořádně prohnětla a vložila do ošatky. Z ošatky jsem jej nádherně překlopila na plech a teprve poté jsem si uvědomila, že jsem na něj nedala pečící papír. :-) A tak nastal boj, kdy jsem chléb musela z plechu přemístit znovu do ošatky, položit na plech pečící papír a na něj znovu vyklopit chléb. Touto operací získal chléb na novém šišatém tvaru, což ale vůbec nevadilo. :-)

Pekla jsem 15 minut na 250 stupňů plechu s dolní vodní lázní (voda na spodním plechu) a poté 45 minut na 200 stupňů. Chléb se nádherně vypekl a uvnitř zůstal vláčný.


Kváskujete také? Pošlete nám na Divotvornou stránku nebo na mail recepty a zkušenosti. :-)

A co na chléb?
Já tentokrát zvolila drožďovou/kvasnicovou pomazánku:

droždí
máslo nebo olivový olej
cibule
vejce od slepic z volného chovu
pepř
sůl

Na másle nebo na oleji osmahneme cibulku, stáhneme teplotu, přidáme droždí a 1 vejce, promícháme, osolíme, opepříme.


Zdraví a krásný čas u pečení přeje D z D

D z D