Divotvorný herbář: Šeřík - jedovatý, či nejedovatý?
ŠEŘÍK - jedovatý, či nejedovatý? 🌡
🌸 V momentě, kdy jsem začala ze šeříku vyrábět tinktury a sirupy, začaly ke mně chodit časté dotazy:
"Ty děláš sirupy ze šeříku? On není jedovatý?"
Výrobky ze šeříku dělám druhým rokem a nic negativního mi nikdy nezpůsobily. V době, kdy jsem psala Divotvorný herbář a šeřík zkoumala v různé literatuře, nic o jeho jedovatosti jsem nenašla. Naopak - objevila jsem spoustu informací o jeho léčivých účincích. Jediný problém dle zdrojů může způsobovat alergikům.🌸
Ale abych měla opravdu klid na duši, s vědomím, že v bylinářství je třeba velké opatrnosti a obezřetnosti, požádala jsem jednu svou blízkou duši Kristýnu, odbornici na chemii, aby se k šeříku vyjádřila.
A tady je rozuzlení:
🧪Šeřík obsahuje SYRINGIN. A ten bývá i v jedovatých rostlinách, proto se zřejmě mezi lidmi rozšířila obava, že je šeřík jedovatý. Ale není. Může pouze v některých případech působit dráždivě na pokožku.
🧪 Jinak může mít kladné účinky a ty jsou zkoumány i vědecky. Farmakologické vlastnosti syringinu zahrnují účinky proti volným radikálům, ochranu před poškozením neuronálních buněk, inhibici apoptózy, antidiabetický účinek, protizánětlivý potenciál, anti-nociceptivní účinek, antialergický účinek atd.
Zdroje:
https://innovareacademics.in/journals/index.php/ajpcr/article/view/5392
Divotvůrna Kopřivnice
ŠEŘÍKOVÝ SIRUP a OLEJ
Jak chutná šeříkový sirup?
Šeřík chutná jinak než voní. Jeho chuť pripomíná tropické ovoce, je intenzivní, hutná, mírně nahořklá. 🌸